Söke Böreği

Aydın ilinin güzide ilçesi Söke doğa olarak dağları, ovaları ve yeşil bitkileri ile güzel bir bölgedir. İlkbahar ve sonbahar mevsimlerinde, dağları ovaları çeşit çeşit yenilebilir son derce sağlıklı otları ile o bölge insanlarına ayrı ayrı tatlarda lezzetler sunar. Eline bıçağını alan kadınlar dağ, ova dolaşarak o çeşitli otlarından toplar ailesine lezzetli yemekler, börekler yaparlar. Güzellik kremlerinin, şampuanların, sosların yapıldığı birçok çeşidi mutfaklarında yemek olarak kullanırlar. Yıllar önce keşfetmişler sağlık ve güzellik formüllerini. Söke evlerindeki mutfaklarda olmassa olmaz çok sevdiğim bir tarifi vermeden önce niçin yemeliyiz sorusunu cevaplamak gerek diye düşünüyorum. Öncelikle yufka arasında buharla piştikleri için bitkiler çok sağlıklı kalıyor. İkincisi, doğadan tam mevsiminde toplanıp yendiği için mevsimin insan vücuduna gerekli olan gıdaları mevsimine uygun olarak alınıyor. Bitkiler doğal su ile, gübre ile kendi büyüme zamanını tamamlayarak büyüyorlar. Seralardaki gibi bir kaç günde büyütülme olayı yok.

Otlu Börek

MALZEMELER:

  • 1 demet taze ısırgan otu
  • 1/2 kg taze ıspanak
  • 2 adet taze pırasa (yeşil yaprakları dahil)
  • 1/2 demet taze dereotu
  • 1/2 demet taze maydonoz
  • 1/2 bağ taze soğan
  • 1  su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 5 adet yufka
  • 1/4 kg kaşar loru
  • 1/4 tussuz lor
  • 1/4 kg köy çökeleği
  • 1 su bardağı su
  • 1o dakika önce 280 derecede ısıtılmış hazır bekleyen fırın

Pişme süresi: Yarım saat

Yapılışı:

Bütün sebzeler tek tek yıkanır suyunun süzülmesi için geniş bir süzgecin içinde 10 dakika kadar bekletilir. Her sebze sıra ile tek tek bir kesme tahtası üzerinde ince ince kıyılır, her kesilen sebze derin genişçe bir kaba üst üste konulur. İçine kaşar loru, tuzsuz lor, köy çökeleği ilave edilip karıştırılır. Tuz, karabiber, acı istenirse pul biberi ilave edilip karıştırılır (bastırmadan).

Fırın tepsisi: Zeytin yağından bir yemek kaşığı alınıp tepsinin içine dökülür, bu yağ ile tepsinin tabanı ve kenar iç yüzeyi elle veya fırça ile yağlanır.

5 adet yufka düzgün olarak açılır ortadan ikiye bölünür (10 parça olur).

Zeytinyağ+yoğurt+su derin bir kapta iyice karıştırılır .

Tek tek her yufka önce düzgün bir yere yayılır, içine bir yemek kaşığı ile bu sıvıdan serpiştirilerek bir kaşık her yufkaya dökülür, hazırlanmış malzemeden yufkanın geniş olan kısmına ince bir şerit halinde konulur, rulo  gibi kıvırarak yufkanın son dar kısmına kadar gidilir. Diktörtgen tepside uzun olarak, yuvarlak tepside halka olacak şekilde konulur, 10 parça yufka malzemesini hepsine eşit miktarda koyarak aynı şekilde yapılır, tepsiye sıralanır. Bıçakla yufkalar isteğe göre kare, dikdörtgen şeklinde kesilir (pişme sonrası rahat tepsiden çıkartmak için). Üzerine kalan sıvımız azar azar her yerine gelecek şekilde dökülür, elle veya fırça ile her yerini (yüzeyini) kapatacak  şekilde sürülür. On dakika önce ısıtılmaya başlamış 280 derecelik fırında yarım saatte pişirilir. Bıçağın ucu ile yufkaların altına bakılır kızarmışsa olmuştur (üstü zaten kızarmıştır). Fırından çıkartılır üzerine bir çay fincanı kadar soğuk su serpiştirilir, üstü bir tepsi veya uygun birşeyle kapatılır. 10 dakika sonra afiyetle, yanında ayran ve salatalık vs turşu ile birlikte yenilebilir. Afiyet olsun

Paylaşmak güzeldir

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Süre doldu. Lütfen kodu yenileyerek tekrar yazınız.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.