Karadenizlilerin bildiği ama diğer bölgelerimizin çoğunun mutfağında olmayan güzel bir protein, vitamin ve minaral deposudur. Yanında bol kıvırcık, marul, havuç (rendelenmiş) roka, kırmızı lahana ile yapılmış salata ile ağız tadına en uygun yemektir. Balık sevmeyenlerin bile zevkle yiyeceğine gönülden inandığım bir yemektir. Ben kendi mutfağımda yaptığım tarifi vereceğim, yiyen herkes beğeniyor.
Malzemeler:
- 2 kg taze hamsi (kılçıkları çıkartılacak=elimizde 1 kg hamsi kalacak) 🙂
- 3 su bardağı sıcak su
- 2 su bardağı pirinç
- 1/2 su bardağı zeytinyağı
- 2 iri kuru soğan
- 2 yemek kaşığı çam fıstığı
- 2 yemek kaşığı kuş üzümü
- 1 yemek kaşığı yeni bahar (zeytinyağlı dolmalarda kullandığımız)
- 1/2 yemek kaşığı karabiber
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1/2 demet maydanoz
Yapılışı:
Önce hamsilerin başını koparıp ortadaki kılçığını çıkaracağız (kılçıksız olacak), ezmeden yıkayıp süzülmesi için bir süzgece koyup bir kenarda bekleteceğiz. Çok az tuz serpip hafifçe ellerimizle şöyle bir karıştıralım.
Pirincimizi yıkayıp süzelim bir kenarda hazır olsun. Soğanlarımızı ince ince doğrayalım, pilav pişirdiğimiz tenceremizin içine doğranmış soğanlarımızı+ zeytinyağımızın yarısını + yıkanmış, suyu süzülmüş çam fıstıklarımızı ilave edelim. Ateşte karıştırarak hafifçe pembeleştirelim, soğanı ve fıstığı + pirincimizi ilave edelim, kaşıkla karıştıralım bir iki dakika kadar ve üzerine yeni bahar+ karabiber + şeker+ bir tatlı kaşığı tuzumuzu ilave edelim hepsini karıştıralım. Tekrar ince ince doğranmış maydanozlarımızı ilave edip karıştıralım. 3 su bardağı sıcak suyumuzu ilave edip karıştıralım. Kısık ateşte suyunu çekinceye kadar ağzı kapalı olarak pişirelim.
Pilav pişerken, uygun payreks, teflon vb. orta büyüklükte bir tepsimizin altını ve iç kenarlarını kalan zeytinyağımızın birazı ile elimizle ya da fırçamızla yağlayalım. Hamsilerimizi açılmış olarak (kılçıkları çıkınca açılırlar), önce tepsinin alt yüzeyinin tamamını kaplıyacak şekilde tek tek sıralanırlar, sonra hamsiler dik olarak tepsinin yan iç duvarlarına boşluk bırakmadan sıra sıra dizilirler (tepsinin dört kenarınada). Diğer taraftaki pilavımızı bu tepsinin içine boşaltırız, kaşığımızın yardımı ile her tarafa eşit şekilde yayar ve kaşığın ters yüzü ile düzeltiriz. Tepsinin kenarlarındaki hamsileri üst uçlarından tek tek tutup pilavın üstüne doğru kapatırız. Ortada kalan boşluğa da geriye kalan hamsilerimizi aynen alt tabana sıraladığımız gibi boşluk bırakmadan koyarız. Su bardağımızda son kalan 1/4 zeytinyağını avucumuza alırız üsteki hamsilerimizin tamamını yağlarız (tepsinin alt tabanındaki hamsiler gibi) parlak ve kızarmış olmaları için. 10 dakika önceden ısıtılmış 280 derecelik fırında 20 dakika pişirilecek (tepsinin üst yüzeyindeki hamsiler kızarmış olacak)
Salata Önerisi :
Kıvırcık, marul, roka, kırmızı lahana zevke göre doğranacak, havuç rendelenecek, süsleme sanatınıza göre 🙂 uygun bir kaba konulacak + üzerine bol limon + zeytinyağı isteğe bağlı tuz ilave edilecek, karıştırılıp hamsili pilavın yanında olmassa olmazlardan olarak birlikte ikram edilecek. Çoğu kişinin bazı yiyecekleri sevmeme nedeni birbirini tamamlayan damak tadlarını aynı anda kullanmamalarına bağlıyorum, işte bu nedenle bilhassa böyle deneyin diyorum. Afiyet, şifa, sağlık olsun diyorum.
çok güzel bir tarifff arkadaşımm bir gün yapalımda yiyelimmm
Ellerine sağlık. Biz test ettik onayladık 🙂